Žeretice

 

 

Žeretice

Žeretice is een typisch Tsjechisch dorpje en ligt ongeveer 14 km ten zuiden van het stadje Jičín. De naam is al bekend sinds de 14e eeuw en telt ongeveer 290 inwoners.

Zoals de meeste Tsjechische dorpen heeft ook dit dorp een eigen dorpshuis. Dit dorpshuis is ondergebracht in de oude dorpsschool en bestaat uit twee gedeelten, een café en een zaal. 

Hier speelt het sociale leven van het dorp zich af. Elke avond komen hier een groot aantal dorpsbewoners bijeen om, onder het genot van een drankje, de dag door te spreken. Ook de raadsvergaderingen worden hier gehouden.  Tevens worden hier de plannen doorgesproken van de "brigade", dit is een groep vrijwilligers die allerlei karweitjes in het dorp opknappen. Je kunt hierbij denken aan het snoeien (knotten) van de bomen in de straten, het schilderen van gemeentelijke eigendommen en overige kleine karweitjes.

Ook worden hier de jaarlijkse feesten gehouden, zoals het brandweerfeest, de viering van oud en nieuw, heksenverbranding en andere plaatselijke feesten.

In ons dorpje hebben we ook nog steeds een dorpswinkel waar wij elke dag onze heerlijke broodjes kunnen halen, alle eerste levensbehoeften zijn hier te verkrijgen.
Verder heeft ons dorp nog steeds een eigen postkantoor.

Ook heeft het dorp een eigen vrijwillige brandweer die regelmatig meedoet aan wedstrijden en andere acties heeft.
Voor meer informatie over ons dorp, kijk eens op de website: www.zeretice.org

 

Zeretice
rybník
Zeretice
dorpslogo
Žeretice
rybník
Žeretice
koolzaad