┼Żeretice

 

 

Het dak

De eerste klus die we aangepakt hebben nadat het huis officieel van ons was, is de vervanging van het dak.
Het dak was namelijk langs de gaten dicht en omdat we boven wilden gaan slapen zou het wel prettig zijn als we droog zouden liggen, ook wat ramen zou wel fijn zijn in de slaapkamers.
Hieronder de oude situatie zoals we het aangekocht hebben:

 

Hiervoor moesten we dus op zoek naar een bouwbedrijf, die we zoals het eruit zag vast wel vaker nodig zouden gaan hebben.
Gelukkig is er 2 dorpen verderop een bouwbedrijf waar wij al deze zaken kunnen aanschaffen.
In de meivakantie van 2002 konden we dus beginnen aan de vervanging van het dak, hiervoor hadden wij de hulp gekregen van een dorpeling die zo'n klusje wel vaker gedaan had en zijn zoon.
Hij sprak alleen geen woord Engels of Duits en wij helaas ook nog geen Tsjechisch, onze communicatie verliep dus met handen en voeten en als het echt moeilijk werd kregen we hulp van ons buurmeisje Veronika (zij spreekt wel Duits).

 

Uiteraard moesten alle dakpannen er eerst af, dat was nog niet zo moeilijk want die konden we gewoon naar beneden gooien. Daarna werd hier en daar de constructie wat verstevigd of vernieuwd als dat nodig was en daarna moesten de nieuwe dakpannen er weer op.
Dat was nog wel even een wat zwaarder klusje aangezien alle dakpannen met de hand doorgegeven moesten worden van beneden het dak op en daarna naar de plaats van bestemming.
Maar aan het eind van de meivakantie (die toen 2 weken duurde) was het dak toch volledig voorzien van nieuwe pannen.
In de zomervakantie van dat jaar hebben we de dakramen geplaatst, 5 stuks in totaal zodat elke kamer een eigen dakraam heeft en ook op de overloop een dakraam is.
Uiteraard moest daarna ook de binnenkant van het dak voorzien worden van isolatie en afgewerkt worden met gipsplaten, maar dit laten we zien bij de slaapkamers.